labels

tekst

2020

Vanaf 2000 heeft de Amsterdam School of Management (ASOM) elk jaar een veelzijdig programma over interactiviteit en management aangeboden. Met succes zijn diverse veranderingstrajecten uitgevoerd, altijd in samenwerking met anderen, met name kunstenaars en ontwerpers. Publicaties zijn uitgebracht met een sterk innovatief karakter.

Al deze kennis gaat ASOM vanaf 2019 inzetten en verder ontwikkelen op basis van in-company opdrachten. Samen met opdrachtgevers, hun medewerkers en hun netwerken. Inzet: organisaties, initiatieven en samenwerkingsverbanden creatief, spelend en toekomstbestendig maken.

Prof. mr. dr. Giep Hagoort
giephagoort@asom.org

Actuele items:


Portretten van culturele organisaties in coronatijd.
De Boekmanstichting, CASCO Art Institute: Working for the Commons en ASOM maken vijftien portretten van diverse culturele instellingen en hun ervaringen in het corona-jaar 2020. De portretten bieden een gevarieerd en verdiepend inzicht in de uitzonderlijke omstandigheden waarmee culturele instellingen in alle delen van Nederland geconfronteerd zijn. De portretten worden opgesteld met steun van het BNG Cultuurfonds en maken deel uit van een speciaal jaarverslag van het fonds. Het jaarverslag en de portretten verschijnen in het voorjaar van 2021. Vanuit ASOM coördineert Giep Hagoort inhoudelijk de gesprekken. Interviews: Giep Hagoort (ASOM), Erik Uitenbogaard (Casco Art Institute) en Sabine Zwart (Boekman). Contactadres: Sabine Zwart, Boekmanstichting (s.zwart@boekman.nl) 020 624 3736
Amsterdam/Utrecht, 10 december 2020

Persbericht 22 november 2020
Verkennend onderzoek toont aan:
Vincent van Gogh als financieel natuurtalent
De 19e eeuwse Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890) richtte een schilderszaak op met zijn broer Theo. Vincent ontwierp schetsen voor kunstenaarsverenigingen en richtte er één op in het Zuid-Franse Arles. Hij rekende deze initiatieven financieel door qua inkomsten en uitgaven. Vincent en Theo van Gogh spraken af dat Vincent kunstwerken zal maken en dat zijn broer zal zorgen voor de financiering. Externe financiële transacties wist Vincent te regelen via verkoop, ruilhandel, lesgeven en het betalen van zijn rekeningen met zijn studies en schilderijen. Vincent heeft zijn financiële gave ontwikkeld in de praktijk. De eerste handelskennis deed hij op als zestienjarige bediende in de kunsthandel. Hij volgde nimmer een scholing. Vandaar de kwalificatie: financieel natuurtalent.
Tot deze bevindingen komt Giep Hagoort, hoogleraar emeritus kunst en economie aan de Universiteit Utrecht/HKU. Het verkennend onderzoek is gebaseerd op de cultureel bedrijfskundige bestudering van 590 brieven die Vincent aan zijn broer heeft geschreven. In 54% van de brieven behandelde hij financiële kwesties. Giep Hagoort: “Nog steeds staat Vincent te boek als een bedelaar en zijn broer Theo als een mecenas. Een onjuist beeld want een mecenas is een weldoener die geen belanghebbende is in een zaak. In de schilderszaak hadden beide broers een gelijkwaardige positie.” Naar het oordeel van de onderzoeker moet de gevestigde literatuur over de beroemde kunstenaar het beeld van de zogenaamde berooide kunstenaar - die alles had met kunst maar niets met geld - in positieve zin bijstellen.

Het onderzoek is uitgeven door ASOM.
Klik hier voor download van het onderzoeksrapport


Archief:

open programma 2019
open programma 2018
open programma 2017
open programma 2016
open programma 2015
open programma 2014
open programma 2013
open programma 2012
open programma 2011
open programma 2010
open programma 2009
open programma 2008

  Voor meer informatie:

   

vuurpijl