John Huige (interview, 5 december 2006)

Op 28 november 2006 is het ASOM Internovatieproject 2006 Stad zoekt Boer afgesloten met een mini-symposium op het ministerie van LNV en de aanbieding van het boek Stad zoekt Boer en de Stedelijke Agenda voor het Platteland. Een kort interview met eindredacteur John Huige door Erik Uitenbogaard.

  Er ligt een fris groen boek als resultaat van ruim een jaar Interactie Stad en Platteland. Zijn jullie er tevreden mee?
  
Zonder meer. Je hebt in een project altijd wel eens van die perioden dat je denkt waar gaat dat heen. Maar met dit project was er bij elke rondetafel weer een energieboost. Het enthousiasme van de deelnemers en de kennis die uitgewisseld werd was steeds erg verfrissend. Ook kwamen mensen spontaan met nieuwe voorstellen voor weer nieuwe rondetafels. We hadden er nog wel vijf kunnen organiseren. Maar onze werkwijze is terug te vinden in het boek en we hopen dat anderen het ook oppikken.
  Hoe zou je het project willen karakteriseren? Was het een onderzoek? De wording van een politiek pamflet?
  Het was een typisch Internoveer-traject. Dat wil zeggen we gaan de dialoog aan met mensen die bij het onderwerp betrokken zijn; mensen die iets van de urgentie voelen met het onderwerp. Dat is het interactieve deel. We noemen het ook wel een democratische dialoog. Door die uitwisseling ontstaat nieuwe kennis. Mensen combineren de kennis van zichzelf met die van anderen, dat geeft innovaties. Daarnaast doen we onderzoek over het onderwerp en de precieze focus die we het project gaven: de focus van de stad richting platteland, geeft een nieuwe kijkrichting. Je noemt ook het begrip politiek pamflet, dat is het ook. We maakten een agenda van de stad voor het platteland. Die agenda is een politiek statement, maar geen partijpolitiek. Wie het op wil pikken is vrij, minister, kamerlid, provincies of gemeenten. We hopen er natuurlijk op dat het ruim opgepakt wordt.
  Kun je kort iets meer zeggen over de inhoud van het boek?
  Het boek bestaat uit vier delen. Om te beginnen een achtergronddeel met een beschrijving van het proces van het project. Verder o.a. de achtergrondanalyse: hoe kom je vanuit de stad in contact met het platteland. Het tweede deel gaat vooral over de ervaringen met de rondetafelbijeenkomsten, over cultureel ondernemerschap en over het in gesprek komen van mensen met verschillende culturele achtergronden. Deel drie is een mooie staalkaart van initiatieven die al lopen tussen stad en platteland. Van gemeentelijke initiatieven tot een nieuwe visie op agrarisch ondernemen in een stedelijke omgeving. Deel vier benadrukt het belang van de verbeelding; over theater en over een andere kijk op de ruimtelijke ordening tussen stad en land. Natuurlijk eindigt het boek met de agenda die we aangeboden hebben aan de minister van landbouw.
  Welk thema of welke begrippen zou jij in het bijzonder willen onderstrepen?
  Er is niet een bepaald thema wat eruit springt. Het gaat vooral om de manier van kijken. Zoals ik ook aangaf bij de aanbieding van het boek: Het is als met de wit-rode stickers van LAW-paden (Langeafstand wandelpaden. Zie ook www.wandelnet.nl) als je weet dat ze bestaan zie je ze op heel veel plaatsen. Zo is het ook met stad en platteland: als je weet dat die relatie er is en beter moet en kan worden dan zie je overal mogelijkheden.
  Het boek en de Agenda voor de minister, wat vond hij ervan?
  We waren blij met zijn reactie. Hij was heel positief over het project; over het feit dat de stad toenadering zoekt tot het platteland. Verder nam hij meteen een aantal exemplaren van het boek mee voor zijn volgende besprekingen eerst met LTO en daarna met de vier grote steden.
  Komt er nog een vervolg op het project?
  Ja, er lopen al diverse initiatieven. Vanuit de jongeren zijn er plannen voor een vervolg; er is al een principeafspraak om in Deventer een conferentie te organiseren over cultuur, economie en platteland, in de Haarlemmermeer zullen we samen met professionals uit de creatieve sector en met steun van de ministeries EZ, OCW en van de gemeente Haarlemmermeer onder de rook van Schiphol het creatieve succes van innovaties uitdiepen. De Stedelijke Agenda voor het Platteland bepleit voorts de instelling van een investeringsfonds om kansrijke projecten te financieren. Als projecten zijn genoemd de oprichting van een boerencentrum voor allochtonen en autochtonen; daarover volgen initiatieven. Vanuit de ASN-bank is te kennen gegeven te willen meedenken op welke wijze het investeringsfonds kan worden gerealiseerd. En, we houden een monitoring-bijeenkomst najaar 2007. Kortom het zaadje is geplant en begint te groeien.
  Wie gaan dat zaadje water geven?
  ASOM zal enkele zaken oppakken. Zoals de Deventer-conferentie, de Haarlemmermeersessies en het investeringsfonds, maar het belangrijkste is dat andere partijen zich ook geroepen voelen om initiatieven te ondernemen. De urgentie is aangetoond, de kansen zijn er.
  Hebben besturen en de politiek hier een rol?
  Besturen van gemeenten, provincies, maar ook landelijke politieke groeperingen en NGO's kunnen natuurlijk de bal oppakken en een voor hen passend initiatief verder ontwikkelen. We denken in ASOM-verband overigens aan de ontwikkeling van een leergang voor bestuurders en andere geïnteresseerden waarin we de kansen, onze ervaringen en nieuwe initiatieven kernachtig aan de orde gaan stellen. Op de ASOM site (www.asom.org) zullen hierover berichten verschijnen als het plan meer uitgewerkt is.
  Tot slot, op welke termijn zullen kinderen weer weten hoe hun eten groeit en waar de melk vandaan komt?
  Dat ligt vooral ook aan die kinderen, hun ouders en hun school. Over de herkomst van voedsel zijn al veel en goede programma's. Ook hiervoor geldt als je het wilt zien dan is het er ook.

Meer over en bestellen van het boek Stad zoekt Boer klik hier.

Projectteam:
Giep Hagoort, giephag@ision.nl, 0650 277 684 (rondetafels)
John Huige, johnhuige@planet.nl, 0652 053 895 (publicaties)
Erik Uitenbogaard, erik@viatraiectum.nl, 0615 633 552 (communicatie)
Gabriëlle Kuiper, info@gabworks.com, 0641 204 321 (productie)

 

Amsterdam School of Management